Wat zijn printed electronics?

W

Gedrukte elektronica, of Printed Electronics, is een reeks afdrukmethoden om elektrische circuits op verschillende substraten te maken. Dit kunnen substraten zijn zoals film, papier of karton. Dankzij de wetenschappelijke doorbraken in de NANO-technologie is het mogelijk geworden om deze gedrukte elektronica te realiseren, die op verschillende manieren kan worden gebruikt.

Hybride elektronica

Hybride elektronica, ofwel hybrid electronics, wordt gerealiseerd door bedrukte zilveren inktsporen te combineren met microchips (IC’s). Deze microcapsules hebben minuscule verbindingspennen die dan corresponderen met relevante sporen, die ook kunnen worden gecombineerd met folie om zeer flexibele componenten te creëren die toegang geven tot nieuwe functionaliteiten.

LED-toepassingen

Gedrukte elektronica kan worden gecombineerd met LED-toepassingen. Deze zeer kleine printplaten maken het bijvoorbeeld mogelijk om elektronische circuits LED-verlichting in kleding te linken. In plaats van LED-toepassingen kunnen ook sensoren of actieve elektronische componenten worden gebruikt, waardoor het mogelijk wordt om zeer verrassende en innovatieve producten te ontwikkelen.

RFID-antennes

RFID-antennes zijn ook mogelijk dankzij bedrukte elektronica. Niet iedereen herkent de naam, maar bijna iedereen heeft een RFID-product gebruikt. Denk aan de OV-chipkaart, die werkt met dezelfde soort techniek. Flexibele film of plastic kan worden gecombineerd met RFID-antennes voor Wi-Fi, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). Dit creëert allerlei nieuwe communicatietoepassingen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om medewerkers bij bedrijven te laten inklokken of zelfs om sloten te ontgrendelen.

Gedrukte elektronica op NANO-niveau levert een belangrijke bijdrage aan allerlei kleine en flexibele toepassingen die onze manier van communiceren veranderen. Er zijn ondenkbare aantallen applicaties die elke dag nieuwe ideeën vereisen. Deze zeer kleine printplaten maken veel nieuwe technieken mogelijk.