Kleurgebruik bij het restylen van uw interieur

K

 restylen met kleuren

5 Kleurtheorieen die u moet weten voordat u begint

1. Maak gebruik van het kleurenwiel

Alhoewel u vast van een kleurenwiel heeft gehoord, heeft u die waarschijnlijk nog niet gebruikt bij de restyling van uw interieur. Echter, enige kennis hiervan is voor uw restyling van groot belang. Simpel gezegd, het kleurenwiel geeft een visuele voorstelling van die kleuren die zich mooi met elkaar laten mengen. Het verwijdert alle giswerk in wezen.

2. Basiskleuren

Het kleurenwiel is verdeeld in primaire en secundaire kleuren. De primaire kleuren zoals gebruikt in de schilderkunst zijn rood, blauw en geel. In de lichttechniek zijn dit rood, groen en blauw. In het kleurenwiel (zie afbeelding) vind je dus ook groen terug. De secundaire kleuren zijn oranje, paars en groen. Deze ontstaan door het mengen van de primaire kleuren. Vervolgens heb je ook nog tertiaire kleuren. Dit zijn de zes tinten die kunnen worden gemaakt van het mengen van primaire en secundaire kleuren.

ALS U NIET ZEKER WEET WAAR TE BEGINNEN BIJ HET RESTYLEN VAN EEN INTERIEUR, KIEST U EEN VAN DE KLEUREN IN DE KLEURENWIEL ALS BASIS

Alle kleuren bestaan uit een combinatie van de basiskleuren met variërende hoeveelheden zwart en wit.

3. Warme en koude kleuren

In de kleurenleer spreekt men ook wel van warme en koude kleuren. De ene kant an het kleurenwiel (geel, oranje, rood) noemt men warme kleuren. De andere kant (groen, blauw, violet) zijn de koude kleuren.

4. NCS-kleurendriekhoek

De NCS-kleurendriekhoek laat verschillende nuances van een bepaalde tint zien. De driehoek (zie afbeelding) laat kleuren zien die niet zichtbaar zijn op het kleurenwiel, maar bestaan uit de basiskleuren in combinatie met verschillende hoeveelheden zwart en wit. De kleurendriehoek is een handig hulpmiddel om verschillende schakeringen van een kleur die u mooi vind bij elkaar te zoeken.

5. Kleuren combineren

Misschien vindt u het eng om in een keer alle kleuren voor de muren, de vloer, de stoffen en de accessoires te moeten kiezen. Begin dan gewoon met een klein project. Kies bijvoorbeeld nieuwe exclusieve sierkussens terwijl u de andere kleuren in uw interieur ongewijzigd laat.

Welke kleuren passen bij elkaar is dan wellicht u volgende vraag. Uiteraard speelt de persoonlijke smaak hierbij een belangrijke rol. Denkt u echter ook aan de sfeer die u wilt creeren. Sommige kleuren peppen u op, terwijl andere ontspannen.

5.1 Monochromatische kleurencombinaties

Deze schema’s bestaan uit tinten en schakeringen van dezelfde kleur. Met kleurencombinaties van dezelfde kleur kunt u een vredige serene atmosfeer scheppen en een goed gevoel van eenheid creeren. Het beste kunt u de lichtste tint gebruiken voor de grote oppervlakken, als muren of de vloer en de meer intense kleuren voor woonaccessoires.

5.2 Complementaire kleurencombinaties

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel liggen. Als u ze naast elkaar gebruikt, maken ze elkaar intenser en zorgen voor een contrastrijk effect. Erg geschikt voor een levendige omgeving. Complementaire kleuren lenen zich ook uitstekend om accenten te leggen.

5.3 Analoge kleurencombinaties

Analoge kleuren zijn kleuren die vlakbij elkaar op het kleurenwiel liggen. Als u deze kleuren combineert in een ruimte krijgt u over het algemeen een harmonieuze sfeer, omdat de kleuren niet met elkaar wedijveren.

5.4 Neutrale kleurencombinaties

Neutrale kleuren zijn kleuren die veel zwart of wit bevatten, zoals zandkleuren, steenachtige kleuren, creme, grijs, antraciet en bruin. Deze rustige kleuren zijn heel geschikt als achtergrond. Neutrale kleuren geven u veel vrijheid om te spelen met andere elementen van uw kleurenschema. U kunt heel goed warme kleuren (zoals rood, geel of bruin) combineren met een warme neutrale kleur (zoals zandkleurig, beige of creme). In de foto van dit artikel is een neutraal interieur opgefrist met sierkussens in warm oranje.

Kleurenharmonie

Als we het over kleurenharmonie hebben, spreken we over het combineren van kleuren zodat deze onderling een aangename en plezierige indruk wekken. Dit is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke smaak en van invloeden van buitenaf. Een kleur wordt immers zeer zelden op zichzelf gebruikt, maar vaak in combinatie met andere kleuren. Een kleur die omgeven is door een andere kleur beïnvloedt de manier waarop we kleur waarnemen. Ik hoop dat door middel van dit artikel uw keuze voor kleurgebruik bij het restylen van uw interieur gemakkelijker is geworden. Het voordeel van een instant restyling met woonaccessoires als bijvoorbeeld sierkussens is dat u niet direct veel geld hoeft te spenderen en u inzage krijgt in wat u persoonlijk mooi vind.

Veel succes met de restyling van uw interieur en wellicht dat een van onze sierkussens bij uw interieur past. Bekijk ons assortiment op StripesAndColours.nl