Zelf oorbellen maken voor bij je nieuwe winteroutfit

Z

Ik kan iedereen niet genoeg aanbevelen om eens te beginnen met zelf oorbellen maken. Het is niet moeilijk en je hebt er niet veel materiaal voor nodig.

Oorbellen zijn het soort sieraden wat vrouwen gemakkelijk voor zichzelf kopen. Je hebt dan ook nooit te veel oorbellen.

Wat heb je nodig voor zelf oorbellen maken?

Behalve de kralen heb je zogenaamde nietstiften nodig. Dat zijn lange stukjes buigzaam draad van zo’n 5 cm, met een plat stukje aan het ene uiteinde. Dit voorkomt dat de kralen er zo weer afglijden. Verder heb je natuurlijk oorhaken of oorstekers nodig waarmee je ze in je oor hangt. Bij edelsteenkralen.nl vind je ook allerlei oorclips en oorringen met veer waarbij je geen gaatjes in de oren nodig hebt. Het hoeven echt niet van die ouderwetse clips te zijn, je hebt allerlei handige ringetjes waar je zo een leuk hangertje aanmaakt.

Hieronder zie je de meest gangbare sieradenonderdelen voor zelf oorbellen maken.

oorbellen-benodigdheden.jpg

Je oorbellen-ontwerp

Je hebt een aantal kralen nodig natuurlijk, paarsgewijs, die ook tamelijk gelijk van vorm en kleur zijn. Bij oorbellen stoort het als ze heel afwijkend zijn. Probeer gewoon een aantal uit tot je het ontwerp mooi vindt. Mijn advies is om wat kleine en grote kralen af te wisselen, dat geeft een verfijnd effect. Kralenkapjes staan ook schitterend bij oorbellen.

koraal-zilveren-oorbellen.jpg

De oorbellen afwerken

Als je tevreden bent met je ontwerp, komt het technische onderdeel: het maken van een oogje aan de stift zodat je de oorbel aan het oorhaakje kunt hangen. Je hebt hiervoor een rondbektang en een kniptang nodig.

  • Knip het restant van de stift weg, hou zo’n 8 mm stift over.
  • Geef de stift een knakje net boven de kraal zodat hij op 45 graden staat.
  • Dan neem je je rondbektang ter hand en begin je aan het uiteinde van de stift te draaien, maak het begin van een lus.
  • Schuif dan de pootjes van de tang iets richting de kralen en draai de lus nog wat verder. Je zult zien dat je dan al bijna rond bent.
  • Nog een stukje verder en je oogje is rond en (redelijk) recht boven de stift.

Dit is echt een kwestie van handigheid. Als je beginneling bent, kun je een aantal stiften nemen voor de zekerheid en dan probeer je net zo lang tot je het in de vingers hebt.

Veel succes met het zelf oorbellen maken!

gouden-oorbellen-jaspis.jpg