Wat zijn pigtails en waar worden ze voor gebruikt

W

Pigtailsis een begrip dat je misschien voorbij hebt horen of zien komen. Dit is voornamelijk goed mogelijk wanneer je research doet naar glasvezel en glasvezelkabels. Voor veel mensen komt het alleen maar raar over en herkennen de term niet echt. In dit artikel gaan we het dus hebben over wat het nou precies zijn, waar ze voor gebruikt worden en de verschillende soorten.

Wat zijn precies pigtails en waar dienen ze voor?

Eigenlijk zijn de zogenaamde pigtails connectoren, gemaakt van glasvezel en plastic. De functie die ze hebben is ook vrij eenvoudig. Deze connectoren moeten er voor zorgen dat de glasvezelkabel verbonden kan worden met een apparaat. De connectoren moeten er ook voor zorgen dat ze goed vast zitten en dat ze er niet zomaar uit kunnen vallen. Zo kan het ook voorkomen dat een glasvezelkabel niet goed vast gemaakt is en dat er een nieuw uiteinde aangemaakt moet worden. Er kunnen echter wel weer nieuwe connectoren aan vast gemaakt worden door middel van lassen. Dit soort lassen wordt “fusie-las” genoemd. Het voordeel hiervan is dat er geen kostbare stukken glasvezel weggegooid hoeven te worden, wat natuurlijk zonde is van het materiaal.

Pigtails komen in allerlei soorten en maten

Niet elke connector is geschikt voor elke klus. De poorten waar ze in moeten kunnen namelijk ook verschillen van vorm en grootte. Daarom is het mogelijk om verschillende soorten connectoren te bestellen. Hieronder zijn de twee meest voorkomende soorten beschreven:

–      SC: de SC variant is de meest gebruikte variant. Deze connector heeft een vrij universele vorm en kan gemakkelijk gebruikt worden.

–      LC: deze variant heeft een ceramische connector. Het resultaat hiervan is dat deze soort tot wel 50% kleiner is dan de SC. De LC maakt ook gebruik van een borg klipje, wat er voor zorgt dat de connector beter vast blijft zitten.