Tekort aan loodgieters

T

Wat doen loodgieters?

Een loodgieter richt zich op onderhoud en nieuwe aanleg van warmingsinstallaties, waterleidingen en sanitair. Oorspronkelijk is dit woord bestaan vanuit het gieten van lood om pijpen te creëren, die buizen waterdicht moesten houden. Loodgieters bestonden ook in de 20e eeuw, aangezien loden platen altijd zijn gebruikt voor het maken van daken. Later kwam er een ontwikkeling in waterleiding en ontstond er een riolering, waarbij dit werk snel terecht kwam bij loodgieters.

Tegenwoordig is het voor loodgieters ook belangrijk om meer van computers af te weten, aangezien het vaak voorkomt dat cv-ketels hier gebruik van maken. Hoewel, het is vaak een redelijk simpele software waar loodgieters wel uitkomen.

Hoe is dit tekort ontstaan?

Er wordt verwacht dat er steeds meer vraag komt voor vakmensen, waaronder loodgieters. Dit als gevolg van de vergrijzing van het personeelsbestand en de aantrekkende woningmarkt. Daarnaast gaan er niet genoeg studenten af op de vakscholen voor onder andere loodgieter. Mogelijke oorzaak hiervan is een onjuist beeld van de werkzaamheden van een loodgieter. Bijvoorbeeld, een loodgieter is niet alleen bezig met verstopte afvoer van de gootsteen of toilet, maar ook aanpassingen aan sanitair en rioolreparaties.

Het zijn niet alleen de loodgieters waar veel behoefte aan is. Ook andere bijhorende vakmannen zoals schilders, metselaars en stukadoors zijn meer nodig als gevolg van de woningmarktgroei. 

De toekomst

Indien er niet genoeg loodgieters zijn, kan het moeilijk zijn om de ontwikkelingen in verduurzamen en energiezuinige huizen bij te houden. Het binnenhalen van nieuwe vakmannen zal voor een langere tijd een probleem blijven voor bouwbedrijven, aangezien de toekomstprognoses voor de woningmarkt aangeven dat de groei nog langer door zal gaan. Hoewel, als u een loodgieter nodig heeft en zeker wilt zijn dat er een beschikbaar is om u te helpen, dan kunt u door een vroege afspraak problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een regionale loodgieter Heeze.