Zo kun jij zelf vloerbrood maken!

Zelf een heerlijk knapperig vloerbrood bakken is erg leuk om te doen. Een vloerbrood is een brood wat oorspronkelijk op de bodem van een oven (bijvoorbeeld een stenen bodem) wordt gebakken. Vandaar de naam ‘vloerbrood.’ Tegenwoordig worden vloerbroodjes ook wel gebakken in een extra laag bakblik, wat ook een geschikte bodem is.

Wat heb je nodig om zelf brood te maken?

Je hebt verschillende spullen en ingrediënten nodig. Ter voorbereiding heb je bepaalde keukenspullen nodig: schone theedoek, keukenweegschaal, pollepel, maatbeker, mengkom. Lees in de gebruiksaanwijzing van het meel hoelang je vooraf beginnen moet.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Je kunt een vloerbrood volstoppen met zaden en pitten maar je kunt het ook eenvoudig houden. Het brood is prima te combineren met pompoenpitten en zonnebloempitten, lijnzaad of noten en rozijnen. Als dit de eerste keer is dat je brood maakt, hou het dan simpel en gebruik de noodzakelijke ingrediënten. De basis-ingrediënten zijn:(volkoren) meel of bloem (500 gram voor 1 brood), droge gist, water en zout (ongeveer 8 gram). Gooi alle droge ingrediënten in de mengkom en roer door elkaar.

Zelf brooddeeg maken?

Maak in het mengsel een kuiltje. Daarin gooi je telkens wat lauw water en roert door zodat deeg ontstaat. Gebruik 350 cl water op 500 gram meel. Gooi water bij en roer, totdat alle meel is opgenomen door het water. Dan heb je een plakkerige homp deeg. Dek de kom af met de theedoek. Het deeg moet nu rijzen. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het meel en koop alle ingrediënten in een keer.

Zelf brood maken, hoe bak je brood?

Deeg moet op kamertemperatuur zijn als je het brood gaat vormen. Strooi bloem op op een snijplank tegen kleven en smeer je handen ook met bloem in. Druk het deeg plat en vouw het dubbel. Herhaal dit 4-5 keer en vorm zo een brood. Je kunt in de bovenkant van het brood een paar inkepingen maken met een mesje. Strooi bloem in de theedoek, vouw het brood in de doek en laat het (indien nodig) nog een tijdje rijzen. Verwarm de oven tot 250℃. De ondergrond hoeft niet ingevet te worden. Een half kopje kokend water op de plaat gooien vlak voordat je de ovendeur sluit wordt vaak aanbevolen. Oventemperatuur terugbrengen tot 230℃ en bak het brood af volgens de gebruiksaanwijzing. Af laten koelen op een rooster en onder een doek, zo blijft het knapperig.